Dat was het dan. Ben Saunders is de grote winnaar van John de Mols The Voice of Holland.


Toegegeven: de man heeft een goede stem en een markante kop. Dat laatste helpt altijd – zeker op televisie. Als je een winnaar wilde hebben die gemakkelijk te marketen was, dan was Saunders je man. Iedere platenmaatschappij is blij met zo’n artiest.


Sterker nog, kort nadat bekend werd dat De Mol de rechten voor een Amerikaanse versie van The Voice verkocht heeft aan de zender NBC, bericht Showbiznews.nl dat Ben ook naar het land van de onbeperkte mogelijkheden gaat. Dat is natuurlijk een behoorlijke stap voor elke Nederlandse artiest, maar zeker voor een man die feitelijk nog maar net om de hoek komt kijken. Geen wonder dus dat de dollartekens in de ogen staan van zijn platenmaatschappij, John de Mol en Ben zelf.  


Fantastisch voor de betrokkenen, dat lijkt mij duidelijk.


Maar is Saunders wel de terechte winnaar van deze talentenshow?


Nee.


The Voice of Holland zou anders zijn dan Idols of The X-Factor. In deze show ging het niet om de ‘it-factor’ van de kandidaten, maar om hun stem. Als dat inderdaad inderdaad het geval was had één van de dames die in de finale stonden moeten winnen. Met name Pearl en Kim kunnen veel meer met hun stem dan Ben. Zij zijn veel verschillende genres de baas, terwijl de uiteindelijke winnaar nogal beperkt is in zijn mogelijkheden. Als je naar één liedje van hem hebt geluisterd ken je ze allemaal wel.


Saunders heeft deze competitie niet gewonnen omdat hij het beste stemgeluid voortbrengt, maar omdat The Voice gekeken wordt door honderdduizenden tienermeisjes die graag grof geld besteden aan ‘t stemmen op hun favoriete kandidaat. Dat is ook waarom de beste all-around artiest, Raffaëla Paton, voortijdig weggestuurd werd. Zij was te mooi, haar stem te goed, en ze straalde teveel zelfvertrouwen uit. De kijkende tienermeisjes zagen haar als een rivale – een vijand. Was ze iets minder goed geweest en iets nederiger, dan had ze de finale ongetwijfeld gehaald. Maar het mocht niet zo zijn: het potentiële stemvee moest niets van d’r hebben. Ze was te goed, te indrukwekkend, te ‘arrogant’. En dan mag je je koffers pakken en terug naar huis gaan: ook al ben je eigenlijk de beste.


Van de kandidaten die uiteindelijk wél in de finale terechtkwamen torende Pearl Jozefzoon hoog uit boven haar rivalen. Haar stem is nagenoeg perfect. Nooit is er bij haar een valse noot te bespeuren en je kan met haar werkelijk alle kanten uit.


Het is mooi voor John de Mol en Ben Saunders dat de laatste gewonnen heeft. Maar als The Voice of Holland écht anders wilde zijn dan al die andere talentenshows had iemand anders moeten winnen – namelijk de dame met de beste stem.